Politikai szezonindító második rész - A magyar puszta Corleonéi

2017/09/17. - írta: bence441

Olaszországban fegyverrel és zsarolással vívják ezeket a meccseket, nálunk törvényekkel, közpénzen. Kész szerencse, hogy utóbbiból mindig van. 

20170422simicska.jpg                    Simicska Lajos a veszprémi kézilabda csarnok páholyában

 

Egymásnak feszülnek a közpénzcsapoló bandák: egyik oldalon a sértett exszövetséges Simicska Lajos, másikon pedig Orbán Viktor és egy kormányzati apparátus. Írásom első felében a választási esélyeket latolgattam. Akkor szándékosan kimaradt belőle Simicska Lajos, akiről érdemesebb egy hosszabb írás keretében megemlékezni. Aki jártas a politikai közéletben, annak nem kell részleteznem a két egykori szövetséges zajos szakítását. A csörte mostanság mint ha kicsit leült volna, de ezt vihar előtti csendnek tekintem. Tekintve, hogy fordulunk rá a választási kampányra, így bármikor robbanhat a Simicska - bomba. Aminek egyenlőre kiszámíthatatlan következményei vannak. 

 

Szemöldökráncolással vegyes gyanakodással figyelem a bűnbánó-Simicska narratívát, amely már több alkalommal is fel - fel bukkant. Hmmmm....Simicska talán Orbán egyik legrégebbi ismerője. Ez már 30 éve volt, akadtak idők, amikor a Bibó - kollégiumban szobatársak voltak. Részt vett a Fidesz - körüli céghálók felépítésében. Valóban igazak lehetnek azok a városi pletykák, miszerint zseniális agya van. Ehhez kétség sem fér. Racionális gondolkodást feltételezek róla, aki leginkább vegytiszta üzleti alapon hozza döntéseit, abban nem sok érzelem van. Éppen ezért fenntartásokkal kezelem a " kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát" szövegeket. Ha ez így lenne, akkor legkésőbb a ránkerőszakolt orbáni alkotmány életbeléptetésekor elmondta volna ezt a tézist és nem várt volna erre hosszú éveket. És amikor az erről szóló tervek már nyilvánosak voltak, akkor ki kellett volna fejteni ezt az elméletét. Éppen emiatt feltételezem, hogy sokkal, de sokkal kézzelfoghatóbb okai voltak ennek a nagy összeveszésnek. Kevesebb esélyt látok egy ilyen emocionális indokú afférnak. Inkább csak azt, hogy valami vita támadt a szajré körül. Kommunikációja szólhat a bűnbánásról, ugyanakkor médiumait fenn akarja tartani, hogy ezzel is bosszút törhessen Orbán - orra alá. Médiahálózatát olyan jól felépítette, hogy azt Habony Árpád sem tudja lekoppintani.

 

A politikai hála valóban nem létezik. Simicska Lajos nélkül a Fidesz sehol sem lenne. Beszélő fejeik mégis lassan olyan szitokszót csinálnak belőle, mint a liberális szóból. Mégis van neki valami sajátos bukéja, amikor annak a háttéremberből csinálnak mumust, akinek rengeteget köszönhetnek a jelenlegi fiúk. Azok, akik habzó szájjal simicskáznak, démonizálják, nem tudtak volna hol politizálni és jól keresni, ha Simicska kimaradt volna a Fidesz életéből. A kegyvesztett vállalkozó hisztérikus emlegetése arra is utal, hogy Orbán fél attól, hogy van valami ellene az egykori barát tarsolyában. Akármennyire nem aggódik a Fidesz leendő frakcióvezetője emiatt. Mint arról írtam, Simicska racionális ember, aki alighanem tudatosan előkészítette a G-napot. Így lehetnek olyan adui, amelyeket most még nem tudunk, és amik miatt lehetnek a miniszterelnöknek álmatlan éjszakái. Főleg ha begajdul és inkább magát is bevádolja.

 

Ugyanakkor mulatságos, ahogy a magát demokratikusnak valló baloldali ellenzék viszonyul Simicskához. A Nagy Szakítás előtt majdnem minden megszólalásukban ott ütötték ahol csak tudták, ma meg hízelegnek és kegyeit keresik. Itt most főleg az MSZP-re gondolok, amely nagy elegánsan átlép azon tény felett, mennyi adóforint veszítette közpénz jellegét Simicska Lajos környékén. A párt korábbi miniszterelnök-jelöltje Mesterházy Attila már közös érdekekről beszél. Ha már Simicska éleslátását és zsenialitását dicsértem korábban, akkor valószínűleg nem egy ilyen önmagát is tököndöfő alakulatot fog támogatni, hanem a Jobbikot. Mint ahogy ezt teszi is plakáthelyeivel, amelyet olcsóbban adott a pártnak, most meg béruniós követelésükkel plakátoltatta tele az országot. "Minden szimpátiám a Jobbiké" - mondta korábban Simicska.

És itt is újra kibukik, mennyire nem hiteles ez a politikai bűnbánat - jóvátétel duma. 

A Jobbik mögé beállni a lehető legrosszabb választás. Hiába a sok cukiskodás, néppártosodás meg minden, én emlékszem, miket művelt régebben ez az alakulat. Zsidókat akartak összeírnitámogatták a Magyar Gárdát, stb. Őket támogatni nemhogy nem jóvátétel, hanem egyenesen megbocsáthatatlan bűn. Persze ez az érzelmi ok, ami Simicskának nem nyom sokat a latban, csak a kőkemény racionalitás. Márpedig a Jobbik támogatása logikus, mivel nekik van a legnagyobb esélyük leváltani ezt a bagázst. Ha esetleg előjönnek a sokat várt terhelő információk, csak utóbbi párt tudja majd ügyesen a maga javára fordítani, a baloldali ellenzék el lesz azzal foglalva, hogy fúj Gyurcsány, fúj Botka. 

Az MSZP elnöke Molnár Gyula pedig már kérte is Simicskát, szállítsa a muníciót, a többi munkát meg ők elvégzik. Ez a mondat a párt tartalmi válságára utal. Pártvezér még ilyen nyíltan alighanem nem mondta ki, hogy nincsen érdemi mondanivalójuk. 

 

Érdemes néhány szót szólni a másik oldalról is, amely törvények sokaságával már eddig is szívatta Simicskát. A plakáttörvény is a bandaháború része volt és alighanem látunk majd még érdekes dolgokat. Kormányozni már régen nem kormányoznak, ez valami egészen más műfaj, amit a fideszesek művelnek. Nem vagyok büntetőjogász, így ennek elemzését rájuk hagynám. 

Érdekes dilemma, vajon lesz-e érdemi hatása a társadalomra, ha Simicska adott esetben előáll azzal, hogy Orbán Viktor maga az Antikrisztus, a Sátán és ez hitelt érdemlően bebizonyítja. Véleményem szerint ez nem fog hosszabb távon a Fidesz támogatottságán nyomot hagyni. A magyarok többsége elsősorban nem az ideológiákat nézi, hanem a pénztárcáját. Néhány remekül eltalált jóléti intézkedéssel el lehet venni az élét minden negatív trendnek. Egy kormány elzavarásának az igénye csak akkor merül fel tömegesen, ha húsba vágó, úgynevezett megszorítások jönnek. Lásd Bokros - csomag vagy éppen a 2008-as válság utáni intézkedések. A hatalom megtartásához persze ügyes taktikai húzások kellenek, amelyek Orbán Viktor eszköztárában - mint a modern kori magyar történelem legügyesebb és legdörzsöltebb politikusának - megvannak. 

 

Persze lehet hogy előáll Simicska valami olyasmivel, ami megcáfolja az írásomat. Érdekes kampány elé nézünk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bekaember.blog.hu/api/trackback/id/tr6512871840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása