Baloldali kiszavazóshow újratöltve

2019/06/15. - írta: bence441

A vitát Karácsony Gergely nyerte, aki kiemelkedett a résztvevők közül.

 

nevtelen.jpg


Több szempontból is hasznos volt az a főpolgármester-jelölti vita, amit péntek este rendeztek. Nem csak azért mert hallhattuk végre a programokat, hanem azért is, mert a jelöltek reakciói sokmindent elárultak. Tarlós István persze nem volt ott, de kétséges, hogy mennyit dobott volna a vita színvonalán és eredményességén az ő jelenléte. Kiderülhetett volna, hogy nincsen programja (mondjuk ez a jelenlévők egyikére is igaz volt), ugyanakkor a sértett, gyenge idegzetű tanácselnöki stílusban előadott sértegetések elvitték volna a show-t. Másfelől meg egy nívótlan irányba vitték volna el az egészet, így nem tudni, mennyit ártott vagy javított volna jelenléte.
Puzsér Róbertet kicsit hiányoltam, mert ha nem a sértegetős oldalát mutatja, hanem érdemben teszi meg hozzászólásait, akkor az sokkal jobban nézett volna ki.
A Karácsony Gergely által preferált előválasztást egyelőre még szokni kell, mert a magyar közönség még nem emésztette meg azt a jelenséget, hogy a jelöltek egymással vitatkoznak, majd aztán nagy egyetértésben támogatják a házi verseny győztesét. Oké, hogy ez Amerikában működik, de ott ennek hagyományai vannak. Magyarországon egyelőre szokni kell ezt a fajta politikai szelektáló módszert. Kétségtelen előnye, hogy így mindenki megismeri a másik elképzeléseit, amelyek legalább nyomokban ugyan de léteznek. Ez persze édeskevés, de még mindig jobb, mint a Fideszé, amely egy szó: folytatjuk. Noh és persze Orbán Viktor istensége mindenek felett.

De térjünk át a tegnap esti vitára. Önmagában megérne egy bejegyzést, hogy miért egy Youtube-csatornának kellett a rendezvényt megszerveznie, mert egyik tv sem vállalta a megszervezését. A közpénzmilliárdokból kitömött állami média olyan mélyen a Fidesz végbelében van, hogy lényegében annyi közük van a közszolgálathoz, mint Mari néninek az úrrepüléshez.
A három résztvevő leginkább egymásra ígérgetett és nemigazán jött le, konkrétan miket tennének a várossal. Az ígérgetés kontra valóság persze gyorsan megmutatkozna, amint kiderül, mik a lehetőségek és mire van pénz.Az egész vitán feltűnő volt Karácsony Gergely magabiztossága, így kijelenthető, hogy ő volt a legjobb és így megnyerhette a vitát. Mondandóját szemmel láthatóan arra építette, hogy neki már Zuglóban van tapasztalata abból, hogyan kell egy várost vezetni és miket kellene csinálni. A legkínosabb kérdésekből is könnyedén vágta ki magát, a magabiztos, szerény, de hozzáértő jelölt szerepét mutatta.

A DK által preferált Kálmán Olgát kérlelhetetlen, magabiztos emberként ismerhették meg a nézői, ám ebből nem sokat mutatott tegnap este. Nem volt összeszedett, csapongott, és egy naiv outsiderként tűnt fel, akinek csak benyomásai vannak arról, hogyan is kéne vezetni egy várost. Természetesen be lehetett vinni az erdőbe azokkal a kérdésekkel, hogy 2 hónapja még azt mondta, nem akar jelölt lenni és erre csak egy nagyon gyenge, vérszegény magyarázatra futja. A DK spin doktorai láthatóan a Dobrev Klára-jelenségre építenek. Ám van egy kis bökkenő. Ameddig a listavezető hihetetlen profizmussal, lelkesedéssel ment előre, addig Kálmán Olgán ezt nem láttam. Dobrev Klára elképesztő elhivatottsága, lendülete vitte előre pártja kampányát. A legtöbb kínos kérdésre csípőből érdemi választ adott és nem lehet rajta ütési felületet találni. És persze egy jól kidolgozott, beazonosítható programmal ment előre. Minden a helyén volt.  Ezzel szemben már Kálmán Olgáról mindez nem mondható el, sőt. Programja sincsen, (nem is lehet, hiszen másfél hét alatt írni lehetetlenség is,) amit ugyan még el lehet adni egy lehengerlő kommunikációval és fellépéssel, de neki ez szemmel láthatóan nem sikerült. Néha még a cinikus-sértett oldalát is megmutatta, amikor odaszúrt Karácsony Gergelynek, hogy neki nincsen múltja, így nem kell magyarázkodnia a megkötött háttéralkuk miatt.
Nem volt összeszedett, csapongott, így alighanem a DK stábjának fel kell őt turbóznia, ha ütőképes jelölt szeretne belőle faragnia. Előny ismertsége, így talán a hírneve némiképp kompenzálja esetleges hibáit.

A Momentum jelöltje Kerpel-Fronius Gábor a szürke, jellegtelen jelölt szerepét mutatta, akinek ugyan némi elképzelése van arról, hogyan kell vezetni a várost, ám nem tudott olyan újdonságot mondani, olyan meggyőző érvet, ami miatt egy ellenzékinek rá kellene szavaznia. Messze ő volt a legszürkébb ebben a vitában, így emlékezetes megmozdulása nem is volt.

Az estét Karácsony Gergely nyerte, de ez csak egy csata volt. A háborút még nem nyerte meg. A kihívóak nem lesz egyszerű dolga, mert két nehéz, legendásan kezelhetetlen ellenfele is lesz. tarlós István és Puzsér Róbert sem a szofisztikált megnyilvánulásairól ismert, így kérdés, a baloldali kihívó hogyan kezeli majd őket.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bekaember.blog.hu/api/trackback/id/tr3914895310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása