Politikai szezonindító első rész – Előre osztott és cinkelt lapok

2017/09/04. - írta: bence441

 

Mondjon bárki bármit, a jövő évi választások eldőltek. És ezt az érintettek is nagyon jól tudják.

 

 

 

orbankep_2.jpg

Orbán Viktor ünnepel a 2014-es választás éjszakáján. Barátkozzunk a képpel, jövőre is ezt fogjuk látni.

 

 

Kötcsei beszéd, ellenzéki mozgolódás – kezd mindenki visszatérni a szabadságról, és ha már munkába állnak, begyújtják a kampányrakétákat. Sorsdöntő választás lesz a jövő évi – hallhatjuk már több oldalról. Utóbbi frázist – amely amellett, hogy közhelybe csapott át - rohadtul unom. Engem ne etessenek ezzel a dumával, ezt hallottam már négy éve, nyolc éve is, és nem hat már meg. Lehet, hogy vannak akiket igen, de hogy ennyiszer legyen sorsfordító választás (először gépelési hiba miatt ide sorosfordítót írtam – A szerk.) az azért kicsit gyanús.

Utóbbi már csak azért sem fog bekövetkezni, mert Orbán marad. A NER ura remekül berendezte kis rendszerét, amelyben addig maradhat, ameddig csak akar, addig lophatja szét bandája az országot és addig élősködhet rajtunk ameddig kedve szottyan. Minden adott neki, média lényegében az övé, ellenzéki pártok dísz gyanánt vannak csak és a választási rendszert is úgy buherálta meg, hogy örökké hatalmon legyen. Utóbbi kettőről érdemes szólnom.

 

Pénteken este csodálatos kis összejövetelt tartottak a Kossuth téren az Alkotmány utca sarkán. Felállt az Agóra elnevezésű civil platform, ahol baloldali pártok egyeztetnek a választási rendszerről. Ennek örömére a legtöbb pártvezér elment a megnyitóra és mondott pár szót....

Jelen sorok írója figyelte a beszédeket és megerősödött abban, hogy Orbánnak már csak egy kávét kell kérnie, ugyanakkor nem árt vigyáznia, nehogy röhögőgörcsöt kapjon, amint végigtekint ezen a veretes társaságon. A beszédekben üres, udvarias frázisok kergetőztek, ahol mindenki hálálkodott ezért az egyeztető fórum létrehozásáért és a választási rendszer reformját sürgették. Lépjünk túl azon az profán semmiségen, hogy ha nagyon akartak volna, már eddig is megállapodhattak volna.

Üde színfolt volt Bokros Lajos, aki egy MOMA – fantázianéven futó gittegylet elnöke, aki elmondta, semmiben sem ért egyet a jelenlévőkkel, de azért itt van és egyeztet.

Beszédes volt az is, hogy kb. 300 ember volt kíváncsi erre a szeánszra.... a rendszerváltás érdeklődés hiányában elmaradt.

 

 

gulyasmarton_agora_top_story_lead.jpg        Gulyás Márton a kezdeményező, mögötte ellenzéki pártvezetők az Agóra megnyitóján. (Fotó: Magyar Narancs)             

 

 

Deja vu érzésem van. Tavaly egyszer ennek már nekifutottak vagy valami hasonló együttműködési tárgyalásnak, annak is kudarc lett a vége. Most, hogy feltűnt nekik, jövőre választás-féleség lesz, ezért eszükbe jutott, hogy kéne egymással is beszélgetni. Amely feltehetően abban fog kimerülni, hogy ki hol és mennyi befutó helyet kapjon a Parlamentben. Na ezt kb. ugyanannyira unom, mint a sorsdöntő választás lesz dumát. Nem azzal foglalkoznak, hogy nekem, Kedves Olvasónak mitől lesz jobb, hanem saját magukkal. És itt veszett el az egész dolog. Minden ilyen párt, amely a NER-től függ, következésképpen annak része, így érdekelt a jelenlegi rendszer fennmaradásában. A hatalomnak ez aprópénz és megéri, mert legalább lehet mutogatni, lám itt micsoda demokrácia van.

Remek dolog a képviselőség, benzinkártya, irodabérlés jár vele, miközben kényelmes körülmények között lehet szidni az elnyomó hatalmat, micsoda rohadt szemetek. Persze miután felesküdtek Alaptörvényükre.

Ha majd többen is felismerik, hogy a legrosszabb jelölt is nagyságrendekkel jobb, mint a jelenlegi hatalom. De ez lényegtelen, a fontos az, a mi pártunknak legyen a legtöbb helye és különben is, mi vagyunk az erősebbek, nélkülünk nincsen kormányváltás...stb....blablabla....

Megjegyzem, érdemi üzenet nélkül nehéz is nyerni. Ha ezek meglesznek, tudnák kommunikálni és kiszakadnának a jelenlegi működési keretekből, akkor lenne esély. Nem kell hozzányúlni a választási rendszerrel, ha el tudnák hitetni a választókkal, hogy ők jobbak, a jelenlegi rendszerben is rommá lehetne verni a Fideszt. Csak ebbe kemény munkát kellene belefektetni és ez nem nagyon akaródzik...
Ha nem a kényelmes ellenzéki lét lenne a vezérlőelv, akkor nyílna lehetőség, de addig nem. Másrészt, lehet tudat alatt tisztában is vannak azzal, hogy a Fidesz által megalkotott és itthagyott gané eltakarításhoz kevesek és inkább meg sem próbálják Ellenzéki létben kevesebb a tét, felelősség nélkül lehet nagyokat mondani.

Deja vu érzésem van már csak azért is, mert volt már arra is civil próbálkozás, hogy rendszert váltsanak. Emlékszik valaki a Demokratikus Kerekasztal összejöveteleire? Bennem is csak a szánalom miatt maradt meg bennem némi gondolatfoszlány, de az is eredménytelenül ért véget. Aki már belenézett egy az eseményen készült videóba pár percet is, láthatja miért. A nagy demokraták feltehetően egymást jobban utálják, mint Orbánt és versenytársaikat akarják lenyomni.

Ezért is fognak bukni 2018-ban.

 

 

Persze nem mint ha kormányoldalon lenne bármi érdemleges. A Fidesz azzal operál, hogy azért szavazz rám, mert azok ott szarabbak. Fényes lehetőségek. Nekik sincsen túl sok elképzelésük a világról, túl azon, hogy degeszre lopják magukat. Ez a program, meg fújfúj migránsok. Amiben persze igazuk is van. És ebben ez a riasztó, hogy találtak egy olyan kérdést, amire sok ellenzéki azt mondja: „Utálom ezeket, de ebben egyetértek velük.”

Már azzal is sokat nyernek, ha az ellenzék az általuk bedobott témákon csámcsog. Akármit is mondanak rá, azzal sem a baloldal kevéske témájáról beszélnek. Tekintve, hogy a média majdnem teljes egészét felvásárolták, így mindig biztosítva lesz a kellő mennyiségű szavazó, amivel örökké hatalmon maradnak. (Mészáros Lőrincnek igen, 192 lapja van. A mi pénzünkön vette.)

Nem akarnak ők a polgárok mindennapi életébe önkényes beleszólni feleslegesen. Persze erre is voltak régebben erőteljes kísérletek, de mint ha ezekről a felesleges, szavazatokat nem hozó, hanem éppenséggel vivő teátrális giccsekről lemondtak volna. (lásd: Alaptörvény – asztala)

Egyszerűen megkötötték a kádári alku egy újraértelmezett verzióját: mi hagyunk Téged békén, ha hagysz minket nyugodtan lopni. Ennek a fenntartására törekednek. Paks II sem azért kell, mert annyira szükséges, hanem a gigantikus lenyúlás miatt. A vizes vb dettó ez, ha esetleg nem Budapest rendezte volna, akkor is találtak volna valamit, ahol a közpénzek elveszthetik közpénz jellegüket.

 

Egy tényezőt kihagytam: Simicska Lajost. Róla írásom második felében értekezek.

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bekaember.blog.hu/api/trackback/id/tr2712802782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása